Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

20 mest søkte:

Amphoravariasjon III

Produkt nr.:10920102
Kr 8,500.00
Kjøp
Størrelse:
Motiv:61 x 46
Ark:61 x 46
Teknikk: Monotypi
Opplag:1 eksemplar
Alle grafiske arbeider på våre nettsider er signert og
nummerert av kunstner.
Vi tilbyr innramming, kontakt oss for informasjon.

Om Jostein Kirkerud

Jostein Kirkerud (f.1952)

 

Jostein Kirkerud har sin utdannelse fra Kunstskolen i Trondheim (1976- 81) og har jobbet som førsteamanuensis ved Institutt for byggekunst, form og farge, Fakultetet for arkitektur og billedkunst i Trondheim (nå Fakultet for arkitektur og design) fra 1988-2017. Da Kirkerud begynte på Kunstskolen i Trondheim hadde han en flerårig utdannelse og praksis som reklametegner bak seg. Kirkerud arbeider i hovedsak maler og tegner.

 

Jostein Kirkerud - Maleren

For Kirkerud har det aldri handlet om å finne frem til eller å skape seg en egen malerisk stil eller retning. Det har aldri vært mulig å identifisere han med noen ismer eller kunstneriske mer eller mindre lukkede konsept eller stilretninger. Det interessante med Kirkeruds bilder er at han maler om noe, men han forteller ikke bare noe om maleriet når han maler. Kirkerud setter oftest et litterært, arkitektonisk, kunsthistorisk eller et samtidstema som han så følger slavisk. Gjennom disse ulike tilnærmingsmåtene og studiene skaper han bilder. Han skaper med å legge til, eliminere, trekke noe ut eller direkte fjerne seg fra det opprinnelige motivet. Sladding, ulike former for kamuflering og overmaling blir nesten hans signaturuttrykk. Ikke som en rebell, men som en intellektuell reflekterer han maleriet. Han gjenskaper sin egen kunstneridentitet, og hans personlig erfaring eller historier settes i relasjon til de mer overordnede eller allmenne tema. Vår tid og vårt samfunn som kontekst eller utgangspunkt blir via kunsthistorien og andre klassiske referanser nærmest til en personlig og privat fortelling.

 

Jostein Kirkeruds har skapt en hvit-fokusert serie om eventyrfigurene Rapunzel (2009), Tornerose(2009), Askepott (2009) (Askepott II, 2015). Bildene består av relativt store hvite format, hvor ulike felt gjengir små skisser og tegn spredt ut over det store lerretet. Maleriene tematiserer, slik tittelen konkret refererer til, de kjente eventyrskikkelsene. De unge pikers skjebne har blitt gjenfortalt til ulike tider og tolkningen av disse historiene avhenger av leserens både sosiale og kulturelle kontekst. De er alle fortellinger med en sterk moralsk binding til den virkelige verden og det finnes som kjent også ikke-vestlige versjoner av de samme fortellingene. Kirkeruds eventyrbilder inneholder gester og tegn med henvisninger til fortellingenes ulike variasjoner og tolkninger. Konkrete arkitektoniske elementer fremhever interessante detaljer, også her gjengitt som mønster, spor, nærmest som ulike tegn, gester eller ren dekor. Det hvite og nesten transparente dominerer bildene, det kamuflerer, nesten visker ut eller skjuler enkelte påførte collageelementer og tegn. Eventyrbildene kan leses som en påminnelse om at historien, fortellinger og kunstuttrykk med tiden viskes bort og viktig kunnskap og referanser om kunstverkets originalitet og opprinnelige kontekst står i fare for å gå tapt. 

 

Jostein Kirkerud - Tegneren

Jan Brockmann skrev dette om Kirkerud i anledning hans maleriutstilling ved Galleri Riis i 1985: 

Jostein Kirkerud tegner. Nulla dies sine linece - ingen dag uten strek er motto for hans kunstneriske praksis. Tegningen er opptakt og forsvinningspunkt i hans arbeide. Tegnende setter han sine markeringer, kunstens duftmerker i mylderet med tegn, men tegnende er han også selv med på øke tegnenes univers. Hvert tegnestrek forandrer strek til tegn, men også omvendt: tegn til bare strek. Tegn som motstand mot tegn – det er hans program. Midt i kommunikasjonsfloden leter han etter litt umiddelbarhet, midt i informasjonsflommen etter en smule uttrykk, midt blant svarene etter noen minnet om noen spørsmål, midt blant bildene etter bildenes blinde flekk.

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider

Man: stengt

Tirs, ons, fre 11:00 - 17:00

Tors. 11:00 - 18:00

Lør-søn 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2022 © Kunstverket Galleri AS