Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

Årets utstilling på Kunstverket Hovedøya Galleri

 

Arbeider fra annen etasje

17.06.–20.08 2017

I år er det tiende sesong Kunstverket Galleri holder sommerutstilling i Lavetthuset på Hovedøya. Utstillingen Arbeider fra annen etasje er derfor også en jubileumsmarkering.  

Kunstverket Galleri presenterer arbeider av seks etablerte billedkunstnere som alle har sine kunstatelier i Lavetthusets andre etasje: Anne Karin Jortveit, Kari Steihaug, Inger Johanne Rasmussen, Nils Olav Bøe, Jan Trygve Fløysvik og Espen Tollefsen.

Arbeider fra annen etasje presenterer kunstverk produsert på utstillingsstedet. Med andre ord er dette en kollektivutstilling med ekstremt kortreist kunst. Veldig få vet at Hovedøya er et arbeidssted og Lavetthuset en arbeidsplass hvor det produseres kunst gjennom hele året! Utstillingen søker derfor å skape et møterom hvor samtidskunst er døråpner. Samlet formidler den kunstnerne og deres idéer, hvordan de på ulikt vis tar i bruk tradisjonelt og moderne håndverk og samtidig anvender klassiske virkemidler i sine prosjekt. Én er maler, to erfotografer og tre arbeider med tekstil og myke materialer som medium. Arbeider fra annen etasje poengterer samtidig at selv om de seks kunstnerne jobber på samme sted, har de svært ulike kreative prosesser innenfor sine kunstneriske prosjekt og stiluttrykk.

Utstilligen er åpen fredag til søndag kl 13-17 i perioden 17. juni til 20. august.. 

Det går båt fra Rådhuskaia kvart over og kvart på hver time.

 

 

 

 

Anne Karin Jortveit - sort|sort [hengende hage], stedsspesifikk installsjon, håndspunnet tråd/ullfiber

En kort presentasjon av kunstnerne:

 

Anne Karin Jortveit jobber hovedsakelig med tekstil, i spennet mellom estetikk, tradisjon, historie, forbruk og hverdag. Hun er opptatt av håndverk og materiell kultur, og har de siste årene utforsket spinning og plantefarging. Jortveit tar gjerne utgangspunkt i det oversette eller unnselige som kimer til å reflektere over de store sammenhengene. Uavhengig idé og uttrykk blir det meste hun gjør til i en økologisk inspirert tankegang. Prosjektet «sort|sort», som presenteres på utstillingen, begynte som en kartlegging av svartelistede blomster i kunstnerens lokalmiljø. Dette arbeidet innledet en større kunstnerisk prosess hvor tradisjonsrik kunnskap om planters imponerende evne til å farge fiber ble brukt til å utforske potensiale hos de såkalt invaderende plantene. 

Kari Steihaug - Fredet område, installasjon, klær som rakner, tråd og spiker

Kari Steihaug arbeider med installasjoner og funnede objekter og materialer, med tid og forgjengelighet, historie og håndverk som sentrale tema. Hun legger til og trekker fra, søker et da og et nå, minne og hukommelse, det kollektive og private, det intime og monumentale. Til utstillingen har hun laget en stedsspesifikk installasjon med tittel Fredet område. Arbeidet skal i oktober vises på The 7th WTA International Biennial of Contemporary Textile Art i Montevideo, Uruguay. Teknikken er hentet i spikerbildene fra 70-tallet, med tråd som surres rundt spiker i et underlag. Steihaug har stilt ut nasjonalt og internasjonalt og arbeidene er innkjøpt av Lillehammer Kunstmuseum, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Kode Bergen. København Billedkunstutvalg, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Vestra Gøtalandregionen, Norsk Kulturråd.

Inger Johanne Rasmussen - De som leiter, tekstilintarsia i ull

Inger Johanne Rasmussen tar utgangspunkt i vår tekstilarv når hun forteller sine historier med saks og nål. Tekstilarven er en sanselig og materiell historie om skaperglede, fryd over fargene, omsorg, nødvendighet og overflod. Formene som griper inn i hverandre, repetisjonen. Det er også fortellinger om at systemene kan briste og at systemene kan falle sammen. Bildene i utstillingen består av hundrevis av stoffbiter som er farget inn, klippet til og sydd sammen for hånd.

Nils Olav Bøe - Constructed sites (Texas), fotografi

Nils Olav Bøe er utdannet ved kunstakademiene i Oslo og Bergen. Inntil 1996, arbeidet Bøe med romlige installasjoner som består av lyd, skulptur og videoprojeksjoner. Fra 1996 begynte han å bruke kamera som et nytt verktøy som endret format og produksjon, men hvor hovedstemningen i verkene er beholdt. Han bygger opp nøye utstuderte og komponerte småskala miniatyr landskap/scener i atelieret, der han lyssetter og fotograferer disse med storformat kamera. Noen av motivene bli manuskript til video/audio installasjoner. Bøe har hatt en rekke utstillinger blant annet i Berlin, New York, Rio de Janeiro, London, Houston, Reykjavik, Stockholm og Oslo. I 2013 deltok han i utstillingen "International Discoveries ", Photo Biennial Houston, USA. Norsk skulpturbiennale, Vigeland-museet, Oslo. 2015/16. Innkjøpt av blant andre Museum for samtidskunst, Oslo, Göteborgs Konstmuseum, samt nasjonale og internasjonale samlere.

Espen Tollefsen - Trær som vokser seg skakke NO-6, fotografi

Espen Tollefsen er fotograf og billedkunstner. Oppveksten og landskapet i Vesterålen er sterkt tilstede i Tollefsen sine bilder og prosjekter. Observasjon og tolkning av et, for han, kjent landskap og kulturlandskap er det som går igjen i prosjektene. ”Det store i det lille, og det lille i det store” kan også være en innfallsvinkel i lesningen av fotografiene. Ønsket om å utfordre det enøyde sentralperspektivet til kameraet ved bruk av collage og utradisjonelle sammenstillinger formidles i flere arbeider. Arbeidene reflekterer også rundt fotografi som medium og vår egen persepsjon i møtet med Tollefsens arbeider. Hvordan bilder blir troverdige og/eller virkelige og hva som eventuelt kan legges til eller fjernes fra motivverdenen og likevel skape en helhetlig og troverdig opplevelse. 


 

 

 

2016: SOMMERUTSTILLING

11.06.–21.08 2016

Utstillingen var en gruppeutstilling med 45 kunstnere hvor Kunstverket Galleri ønsket å presentere et mangfold innenfor de ulike grafiske teknikkene og ulike uttrykksmessige variasjoner innenfor dagens grafikk i Norge. 

Kunstnere representert i utstillingen:

Arild Yttri, Astrid McGarrighan, Eline Medbøe, Ellen Karin Mæhlum, Erling Valtyrson, Eva Harr, Christopher Rådlund, Jan Harr, Elin Rødseth, Erik Solheim, Frank Brunner, Gabrielle Kielland, Geir Nymark, Giske Sigmundstad, Gro Fraas, Ingri Egeberg, Ingrid Haukelidsæter, Åsmund Haukelidsæter, Jan Terje Rafdal, June Sira, Kristian Finborud, Lars Elling, Magne Rygh, Marianne Boberg, Nico Widerberg, Patrick Huse, Per Fronth, Patrik Berg, Rita Marhaug, Runi Langum, Sigrid Øyrehagen, Tom Gundersen, Siw Lurås, Stig Andersen, Ståle Blæsterdalen, Stein Are Kjærås Dahl, Terje Risberg, Hege Cathrine Thoresen, Rebecca Szabo Onstad, Trine Lindheim, Wenche Øyen, Jan Brænde, Brigitte Stolpmann, Per Kleiva, Arne Bendik Sjur

 


 

 

Jannik Abel - Kunstneren og grunnleggerne

2015: ARVEN - Jannik Abel 

13.06.–16.08 2015

 

Kunstverket Hovedøya Galleri inviterte til et omfattende kunstnerisk prosjekt forankret i Norsk kunst- og kulturhistorie.

Jannik Abel har skapt kunst av arkivet til Norges første kunsthandel og gir publikum mulighet til å vandre gjennom én sammensatt historie som spenner fra 1864-2015. Selv sier Abel om prosjektet; "detaljer har blitt tatt ut. Der mine forfedre fotograferte bygninger og landskap, har jeg gått inn med lupe og funnet detaljer som før har blitt oversett. Detaljer som er relevante på en annen måte i vår samtid. Det er en stolthet i arkivet, en ærbødighet som gjennomsyrer alt fra fotografier av byen til portretter av datidens kulturelite. Jeg har sett den stoltheten, men også sett forbi."

Arkivet til Abels Kunsthandel er en del av norsk kunst og kulturhistorie og flere av arkivets elementer vil bli donert til Nasjonalbiblioteket etter utstillingen. Arkivet inneholder fotografier, reproduksjoner og dokumenter fra tidsrommet mellom 1864-1950, hvorav 60 motiver er valgt ut til videre bearbeiding. I utvalget har Abel klippet, vridd, knust og redigert ut strukturer, mennesker og arkitektur. Disse er tatt ut av sin opprinnelige sammenheng, transformert og satt sammen til nye helheter. Gjennom silketrykkets finmaskede duk, installasjoner og opprinnelige dokumenter har hun gjenskapt minner som tidligere har vært sensurert og redusert til et liv i et lukket arkiv.

Abel har jobbet i over to år med arv som tema. Hva arver vi fra vår kultur, fra samfunnet og ikke minst fra våre familier? Utstillingen Arven viser en transformasjon fra et historisk arkiv til et kunstnerisk prosjekt, og stiller spørsmål knyttet til hvordan vår kulturelle identitet formes og hvilke minner som etterlates.

Jannik Abel er utdannet ved Academy of Art College og San Francisco Art Institute i USA. Hun er kjent for sitt skarpe blikk på seg selv og samfunnet. Abel har hatt en rekke utstillinger i inn og utland, og er representert av flere gallerier og innkjøpt av en rekke private samlere, bedrifter og offentlige etater. Medlem av Unge Kunstneres Samfunn, Landsforeningen Norske Malere, Norske Grafikere og Norske Billedkunstnere.

Siden 2008 har det blitt arrangert årlige utstillinger i Kunstverket Galleri sitt sommergalleri på Hovedøya. Galleriet ligger i det verneverdige Lavetthuset fra 1847 – ett av landets største bindingsverkshus. I dag fremstår Lavetthuset som ett av Oslos mest spennende utstillingsrom. Det 600 kvm store rommet gir muligheten til å vise store separatutstillinger og større gruppeutstillinger, og Kunstverket Hovedøya Galleri fungerer som et utvidet kulturtilbud til øyas mange sommerbesøkende.

 

 

 

 

 

2014: JUBILEUMSUTSTILLING

07.06.–17.08 2014

Kunstverket Galleri feirer 25 år, og 7. juni åpner vi årets sesong på Hovedøya med en stor jubileumsutstilling. Her vil publikum få oppleve noen av landets fremste grafikere vi har hatt gleden av å samarbeide med i disse årene. På utstillingen vises blant annet verk av kunstnere som Inger Sitter, Ørnulf Opdahl, Per Kleiva, Håkon Bleken, Marianne Heske, Nico Widerberg, Lars Elling, Terje Resell, Frank Brunner, Carl Nesjar og Erling Valtyrson.

Jubileumsutstillingen arrangeres som en parallellutstilling som vises både på Hovedøya og i vårt galleri i Kirkegaten. I Kirkegaten vil vi vise de fremste nordiske grafikerne vi har samarbeidet tett med i flere år. På utstillingen vises verk av kunstnere som Tiina Kivinen (FI), Janne Laine (FI), Visa Matti Norros (FI), Tuula Lehtinen (FI), Outi Heiskanen (FI) Marika Mäkelä (FI), Siw Lurås (SE), Lars Lerin (SE), Roj Friberg (SE), Jukka Vänttinen (SE), John Kørner (DK) og Adam Saks (DK). 

 

 


 

 

Elisabeth Werp, Glass mellom ideen og verden, olje på lerret

2013: ET DUKKEHJEM - Elisabeth Werp

01.06.–07.07 2013

 

1.juni åpnet årets sesong på Hovedøya med utstillingen «Et Dukkehjem» av Elisabeth Werp. Basert på Henrik Ibsens berømte skuespill, ble det vist frem malerier og litografier som tok utgangspunkt i en fiktiv fortsettelse av dramatikken som utspiller seg i skuespillet. Kunstmappen «Et Dukkehjem» ble også lansert, bestående av fire litografier av Werp.  

Elisabeth Werp har latt seg inspirere av Henrik Ibsens kjente skuespill, og illustrerer Et Dukkehjem som en del av «Ibsen-serien». Hun er den første kvinne og den sjette kunstneren til å bidra til prosjektet. Tidligere har Frans Widerberg, Håkon Bleken, Jens Johannessen, Knut Rose og Ørnulf Opdahl illustrert hvert sitt Ibsen-verk. Med i mappen er utdrag fra teksten Et Dukkehjem i Ibsens egen håndskrift.


 

 

Terje Resell, La Luna, Etsning 2013

 

2013: MESTERMØTE I DYPTRYKK - Terje Resell, Arne Bendik Sjur og Erling Valtyrson

13-07.–25.08 2013

I andre halvdel av sesongen 2013 ble det vist en kollektivutstilling med tre av våre fremste kunstnere innen dyptrykk. 

 

De tre kunstnerne Terje Resell, Arne Bendik Sjur og Erling Valtyrson samles under utstillingstittelen; Mestermøte i Dyptrykk som de fremste i sitt felt innenfor grafikk. Utstillingen vil viste de tre kunstnerne som individuelle i sine uttrykk med en felles forståelse for egenskapene til dyptrykksteknikker.

Terje Resell har en unik måte å fremstille mennesker på. Ved bruk av koldnål skaper han omrisset til mennesker med en tilsynelatende enkel strek som bærer flere lag med mening.

Arne Bendik Sjur viser blant annet håndkolorerte serier av sine distinktive koldnålsarbeider. Han er kjent for å jobbe i et lite format med stor detaljrikdom.

Erling Valtyrson er kjent som en mester i den mest krevende av grafiske teknikker; mezzotint. Med motiv hentet fra de tradisjonelle vanitas og surrealismen, referer Valtyrson til kunsthistorien både i bruk av teknikk samt billedspråk.

 

Erling Valtyrson

Arne Bendik Sjur


 

 

Frans Widerberg, Solnedgang, akvarell

2012: LANDSKAP OG MYTER - MYSTIKK OG EKSTASE  

- Frans Widerberg

12.05.–19.08.2012 

Sommeren 2012 kunne publikum stifte nærmere bekjentskap med Oslofjorden i Frans Widerbergs kunstnerskap. Kunstverket Hovedøya feiret sitt 5. år med utstillingen "Landskap og myter – mystikk og ekstase" av Frans Widerberg. Kunsthistoriker Holger Koefoed har kurert en utstilling som viser denne til nå mer ukjent side av Widerbergs kunstnerskap. I forbindelse med utstilling ble det utgitt en katalog med essays av Holger Koefoed og Theo Barth. Tekstene ga publikum muligheten til å følge nye og spennende spor inn i bildene til Frans Widerberg.

Utdrag fra Holger Koefoeds essay:
Motiver med tilknytning til Oslofjorden dukket tidlig opp i hans verk. Han debuterte på Høstutstillingen i 1963 med et landskap fra Torvø. Senere, fra Flaskebekk, malte han en rekke landskap med ekstatiske lysopplevelser og intense solnedganger over brede vannflater. Mange av hans figurkomposisjoner og visjonære motiver fikk disse landskapene, ofte i mer stilisert utgave, som bakgrunn. De utgjorde et eksistensielt, ladet landskap der elementene vann, jord, luft og ild (fjord, skog, himmel, lys) utgjorde referansene. Han har også funnet motiver i selve byen – bl.a. fra Neuberggata, Stens- parken og Pilestredet, men det er fjordbassenget som har betydd mest for ham.

 

>> Se katalog til utstillingen: Frans Widerberg  Landskap og Myter - Estikk og Ekstase

 


 

 

2011: THE HOME - Edyta Sobieraj

09.07.–21.08.2011

Kunstverket Hovedøya presenterte i 2011 en omfattende utstilling med malerier, akvareller og litografier av kunstneren Edyta Sobieraj. 

 

Edyta Sobieraj er utdannet ved Kunstakademiet i Krakow, og tok diplomoppgave med utmerkelse under professor Jan Szancenbach. I 2011 tok hun sin doktorgrad i maleri ved Kunstakademiet i Krakow. Hun arbeider som maler og grafiker.

Sobieraj arbeider med motiver av interiører og mennesker, fremstilt som scener fra livet. I hennes verk kan man se forlatte kunstnerstudioer med fokus på objekter, fremhevet gjennom stråler av lys. Det er lyset som definerer motivet hos Sobieraj, og gjennom lyset skaper hun teatralske scener av tomhet. 

Sobieraj var stipendiat ved Ministeriet for Kunst og Kultur i 1998, og assistent i malerkunst for professor Adam Brincken. Hun har hatt en rekke utstillinger i bl.a. Polen, Tyskland, Østerrike, USA og har tidligere stilt ut i Norge på Gamle Ormelet og Galleri Ismene.
 

>> Se katalog til utstillingen

>> Read critic texts for the exhibition

 


Jan Trygve Fløysvik - Cool Breeze III, olje, akryl på lerret

Jan Trygve Fløysvik er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi, Chelsea College of Art, London og er cand. philol. fra Kunstakademiet i København. Fløysvik har mottatt flere stipendier og har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. I 2011 utformet han diplomene til Nobels Fredspris. Fløysviks arbeider er laget i en analytisk og planlagt arbeidsprosess hvor motivene henspeiler på kosmiske og teknologiske strukturer. 

 
 

 

 

2011: RETROSPEKTIV - Roj Friberg

07.05.–29.06.2011

Kunstverket Hovedøya presenterte en omfattende retrospektiv utstilling med verk fra de siste femti årene av en av Sveriges mest betydningsfulle kunstnere, Roj Friberg. 

Forestill deg at du sitter i et teater og plutselig får en følelse av at du mentalt har flyttet deg fra tilskuerplassen og opp på selve scenen. Ikke nødvendigvis for at du er provosert av stykkets innhold, og ikke for at du vil være med i forestillingen eller gripe inn i handlingen, men fordi du med en magisk kraft blir sugd inn eller fanget av forestillingen. Scenen slutter seg om deg og du går usynlig rundt i scenerommet og blir vitne til de merkelige hendelser som utspiller seg.

Roj Fribergs billedverden arrangerer rommet og dets installasjoner på en mesterlig måte. I utstillingen på Hovedøya kommer dette eksplisitt frem i den store installasjonen ”Processen” fra 1995.  Publikum inviteres opp i en vitneboks og slik blir betrakteren omsluttet av selve verket – både fysisk og psykisk. Men det interessante er at denne effekten også oppstår i møte med de todimensjonale bildene. Man nøyer seg ikke med å titte, betrakte, leve seg inn og nyte. Man blir dratt inn i selve atmosfæren, sakte men sikkert blir man dratt inn i motivet og slik vandrer man rundt som en undrende turist som er lokket ut i en avsides og ukjent verden.

Fritt etter Poul Anker Bech ” Energien fra det sorte hullet”


>> Les Christopher Rådlunds omtale av Roj Friberg

 


 

 

 

2010: ENCOUNTERS - Morten Krogvold 

Sommeren 2010 var utstillingen på Kunstverket Hovedøya en feiring av fotograf og kunstner Morten Krogvold, som fylte 60 år.


På de gamle veggene i Lavetthuset ble hans største separatutstilling hittil vist, med et utvalg av det beste fra hele Krogvolds produksjon fra 1977 til i dag. Med i utstillingen var noen av hans mest kjente portretter av personligheter som Nelson Mandela, Gunnar Sønsteby, Arne Norheim og Erik Bye.

Det ble også invitert til en serie med "Ansikt til ansikt" hvor Morten Krogvold inviterte publikum til møter med kunstnerne Inger Sitter, Håkon Bleken og Kjell Erik Killi Olsen. Intervjuene ble filmet og publikum fikk stiftet nærmere bekjentskap til tre av våre største kunstnere, deres liv og virke. I forkant av intervjuene fotograferte Morten Krogvold kunstnerne, og portrettene vil bli vist for publikum disse søndagene.

Denne sommeren inviterte vi også publikum til teaterforestillingen "Stunder av virkelighet" av og med Jan Jönson. En gripende dramatisering av Jönsons oppsetting av Samuel Beckett stykker med insatte i blant annet San Quentin fengselet i California.

Utstillingen ble sett av over 30.000 besøkende. 

 

2009: KOLLEKTIVUTSTILLING

Sommeren 2009 inviterte Kunstverket Hovedøya til en kollektivutstilling med kunstnerne Lars Elling, Ørnulf Opdahl, Lars Lerin, Roj Friberg og Erling Valtyrson.

Som et nytt tilskudd til Oslos kulturevenementer inviterte vi publikum også til en foredragsserie om Oslo-kunst. Kunsthistorikeren Holger Koefoed tok over en serie på fem foredrag frem sider ved Oslos kunsthistorie, nærmere bestemt hvordan våre malere har sett på byen fra 1880 og frem til i dag. 
  

 

 

2008: NORDISK GRAFIKK MØNSTRING

Olav Christopher Jenssen, Michael Kvium, Inger Sitter, Marika Mäkelä, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl, John Kørner, Therese Nortvedt, Tuula Lehtinen Jacob Dahlgren og Magne Furuholmen


Sommeren 2008 åpnet Kunstverket Hovedøya med utstillingen ”Nordisk grafikkmønstring”. Fire velrennomerte grafikk verksteder ble invitert til å delta på mønstringen: Atelje Larsen fra Sverige, Edition Copenagen fra Danmark, Himmelblau fra Finland og Grafisk Stentrykk fra Norge. De ovennevnte kunstnerne som ble valgt ut til å representere verkstedene. Formålet med Nordisk grafikkmønstring var å vise hvordan et gammelt og ærverdig håndverk holdes i hevd gjennom samtidskunsten.

 

 

 

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Faks: 23 23 41 51
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider

ManStengt

Tirs, ons, fre. 10:00 - 17:00

Tors. 10:00 - 18:00

Lør. 12:00 - 16:00

Søn. 12:00 - 16:00*

*kun under utstillinger

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.