Monica Egeli
Monica Egeli har sin utdannelse fra Universitetet i Bergen, og har faglærerutdanning i kunst og håndverk.
Formidleren Monica Egeli
Jeg jobber for det meste med fotografier i bildene mine. Det viktigste for meg er å klare å formidle en stemning. Jeg er opptatt av å formidle noe uhåndgripelig mellom det du ser og det du ikke ser. Et slags usynlig sjikt på en måte. Stillhet og ro er et viktig stikkord i bildene mine. Jeg ønsker å skape en ro både for meg som kunstner og for betrakteren.
Fotopolymer er en dyptrykkmetode. Det vil si at det blir fordypninger i kobberplaten. Det er i disse fordypningene som avgir farge i trykkprosessen. Utgangspunktet er fotografier som jeg tar selv. Disse bearbeider jeg i photoshop, og skriver dem ut på en transparent med raster (punkter). Denne transparenten blir «negativen» min når jeg skal framkalle bildet. Så klargjør jeg kobberplaten ved å laminere på en fotofølsom film, en såkalt fotopolymerfilm. Transparenten legger jeg så oppå kobberplaten med film på. Deretter belyser jeg og framkaller i mørkerom som med vanlig fotofilm. Jeg bruker ingen farlige kjemikalier, kun vann,soda og husholdningseddik. Der som det er sort på transparenten vil det bli groper i filmen og der det er lyst vil filmen bli herdet slik at ikke noe farge vil feste seg.
Etter herding med lys og varme er platen klar til å trykkes med. Jeg bruker en vanlig dyptrykksmetode der man først påfører sverte og deretter slår av overflødig sverte. Fargen vil legge seg ned i groper i filmen. Når jeg så legger papiret oppå platen og bruker en presse med stort trykk, vil fargen i alle fordypninger bli avsatt på arket.Jeg jobber alltid med flere plater på et og samme bilde. Hver plate får sin farge. Man trykker alle platene på samme arket. - Monica Egeli